Familienhotel Ter Zaele begrüßt auch das Geschäft.

Radfahren und wandern

Wie een stad of streek echt wil leren kennen, doet dat best te voet of met de fiets. Niet alleen kom je zo op plaatsen die je anders misschien niet eens zou opmerken, maar je kan ook stoppen waar en wanneer je wilt.


Knokke-Heist, de elegantste badstad van de Belgische Kust, doet er alles aan om het zijn fietsers nog makkelijker te maken. De omstandigheden zijn ideaal : de gezonde Noordzeelucht, de weidse poldervlaktes en kilometerslange fietspaden die al dit moois doorkruisen.


Het fietspad langs de Belgische-Nederlandse grens kronkelt langs het natuurgebied Het Zwin tot in Nederland waar je een stukje Zeeuws-Vlaanderen kan ontdekken. Overal in de badstad kan je aan een prijsje degelijke fietsen huren voor enkele uren of meerdere dagen.
De Zeedijk in Knokke-Heist is 9 kilometer lang en heeft een aparte fietsstrook waardoor je in één ruk van Heist tot aan het Zwin kan fietsen. Met zeezicht en hopelijk de wind in de rug.
 
Wandelroutes
Fietsverhuur
 
De Riante Polderroute (44 km) verkent de zeepolders ten noordoosten van Brugge. Dit gebied tussen Knokke-Heist en Damme vormt een van de meest gaaf gebleven polderlandschappen van Vlaanderen. Eeuwenlang leverde de mens er een verbeten strijd tegen de zee. In de Middeleeuwen zorgde de Zwinkreek trouwens voor een natuurlijke verbinding van Brugge met de zee. Oude havenstadjes als Sluis, Hoeke, Oostkerke en Damme markeren nog de loop van de voormalige zeearm. Centraal op deze tocht staat de Zwinstreek met het kanalenlandschap van de Damse Vaart. Oude zeeweringsdijken, pittoreske dorpjes, historische hoeven en een wijdse horizon vormen de hoofdingrediënten van dit polderland. Daarnaast wordt ook de kust met Duinbergen en de beboste binnenduinen van Het Zoute aangedaan.
 
Zwinroute
 
Zeeuwsch-Vlaanderen
Kent u het sprookjesdier de Eenhoorn? Vandaag zult u er verschillende tegenkomen. Deze tocht (39 km.) voert langs de duinen, de botanisch unieke Zwarte Polder, vogelbroedplaatsen en het natuurgebied het Zwin.
De geschiedenis van Sluis en de kustplaatsen in West Zeeuwsch-Vlaanderen staat voor een belangrijk deel in nauwe relatie met de geschiedenis van het Zwin. Het Zwin gold tot de verzanding, rond 1400, als dé vaargeul naar Brugge. Door de verzanding was eerst Brugge en daarna Damme niet meer bereikbaar en toen namen Sluis en Sint Anna-ter-Muiden de functie als haven over.
Ook belangrijk voor deze streek zijn de vestigingwerken die door o.a. prins Maurits zijn gebouwd. In de 80-jarige oorlog waren de Spanjaarden heer en meester in het rijke Vlaanderen (inclusief Brugge). Maurits bouwde daarom rond de ingang van het Zwin een aantal vestingen om de scheepvaart naar de Vlaanderen te beletten. Zo werd de concurrentie van Brugge uitgeschakeld.


Maerlantroute
 
De Maerlantroute (52 km) verkent het grenslandschap tussen Damme, Sluis, Aardenburg en Maldegem. Vroeger vormde dit gebied een uitgestrekt moeras of “moorland” waaraan de 13e-eeuwse dichter Jacob van Maerlant zijn naam ontleende. De regio wordt bepaald door een aaneenschakeling van oude schorren die ingepolderd en drooggelegd werden door middel van kronkelende dijken en pijlrechte kanalen. Ongenadige overstromingen zetten het pas ontgonnen land echter weer blank en lieten ongekunstelde kreken voor het nageslacht achter. In het zuiden wordt dit waterland omzoomd door een bosrijke zandstreek.
Het Zwin vormde de slagader voor het economische leven van oude havenstadjes als Damme, Sluis, Aardenburg en Middelburg. Vijf eeuwen grensperikelen lieten ook hun sporen na: omwallingen en stadspoorten, grenspalen en op de grens doodlopende wegen, Spaanse, Franse, Oostenrijkse, Duitse, Vlaamse of Hollandse invloeden in taal en levensgewoonten zijn hier legio.
En dan is er nog het smokkelaarsleven, maar dat is een verhaal apart...
 
Gentele Route
 
De Genteleroute (33 km) verkent het karakteristiek open polderlandschap ten zuidwesten van Blankenberge, een der fraaiste gebiedsdelen van West-Vlaanderen.
Vertrekkend vanuit Blankenberge volgt de route vooreerst de eeuwenoude Genteledijk, die in de Middeleeuwen het achterland voor overstromingen behoedde. Via Uitkerke en Zuienkerke wordt de Meetkerkse Moere, aan de rand van de Brugse agglomeratie, bereikt.
De terugweg voert langs de bekoorlijke polderdorpjes Meetkerke, Houtave en Nieuwmunster en door het natuurgebied van de Uitkerkse Polders.
 
Blinckaertroute
 
Deze route beschrijft een fiets- en afstaproute in de riante badstad Knokke-Heist.
Zij richt zich vooral op het kunstzinnig-historisch uitzicht van de gemeente. De vier deelgemeenten, Heist, Ramskapelle, Westkapelle en Knokke komen in deze volgorde aan de beurt. Initiatiefnemer is de plaatselijke service-club Marnixring “De Blinckaert”.
Het is raadzaam de fiets af en toe op zijn staander te zetten en de route te voet te verkennen. De tocht is 43,5 km lang. Op wandeltempo zowat drie uur.
De hier beschreven route vangt aan in Heist maar kan uiteraard elders willekeurig aangevat of ingekort worden. Polders, kalme dorpskernen, drukkere straten, oudere gebouwen en hedendaagse kunstwerken, alles komt aan bod.
 
De Melkweg
 
Deze route kwam tot stand in samenwerking met de Boerenbond, VLAM en de dienst toerisme Knokke-Heist. Het is de bedoeling kennis te maken met het nieuwe fietspadenplan in Knokke-Heist langs landelijke wegen waar we heel wat landbouwbedrijven kunnen bewonderen, en kunnen genieten van unieke zichten en een prachtige natuur. Dat alles op slechts enkele kilometers van strand en zeedijk.